Tuesday, August 9, 2011

Am I Pregnant?

Sambungan dari post yang lepas.....




Kalau ikutkan harini dah masuk 5 hari lewat period tapi tak nak beli pregnancy test lagi sebab takut kecewa. Ramai yang suggest buat pregnancy test hari ke 7 - 10 lewat period. Tapi semalam buat sedikit research dekat justmommies.com rasa-rasa aku ada early pregnancy symptoms. Kalau nak tau dengan lebih details boleh klik kat sini.




Kat website ni ada menerangkan simptom-simtom awal pregnancy sebelum anda sedar yang anda dah lewat period. Tapi kat sini aku cuma nak elaborate symptoms yang aku lalui sebelum aku sedar yang aku lewat period.




1) Cramping - ataupun sakit perut. 

Menurut jusmommies.com, symptoms orang pregnant ni tak banyak beza dengan symptoms PMS. Contohnya cramping. Macam aku ni setiap bulan memang aku senggugut. Kalau tak sebelum period, masa tengah-tengah period. Wajib sakit perut setiap bulan. Tapi lepas 2,3 hari aku lewat period, aku ada mengalami sakit perut. So aku bajet, ni nak pregnant ke, nak period. Tapi menurut justmommies.com, 


".......actually one early sign of pregnancy. As your embryo implants into your uterus you might notice some cramping. It can easily be mistaken for PMS or menstrual cramps."




So sekarang ni baru la faham kenapa saku rasa senggugut walaupun aku dah lewat period 3 hari. 




2) Breast tenderness 


Yang ni pun sama macam cramping. Almost every month aku alami benda ni. Cuma selalunya rasa macam sengal-sengal kat area breat except for nipple. So bila bulan ni kena symptom yang macam ini, sekali lagi aku fikir "nak period kot". TAPI, lama kelamaan sakit tu makin bertambah sampaikan dekat area nipple pun rasa sakit sangat. Tak boleh usik langsung! Sampai sekarang pun masih sakit lagi tak reda-reda. So this is how the symptoms explains.




"When you are pregnant, your body produces higher levels of estrogen and progesterone. These hormones are the same hormones that cause breast tenderness when you’re not pregnant, but in early pregnancy hormonal changes are stronger than what you see during your menstrual cycle. The hormonal changes in early pregnancy causes the blood flow to your breasts to increase and can make the breast tissue feel more sensitive and swollen"





3) Bloating 


Memang diakui sebelum aku lewat period perut aku rasa penuh je. Macam makan 6 kali sehari padahal tengah bulan puasa. Sampaikan husband pun tegur "apesal ayang macam dah takde pinggang?" So dalam hati fikir, aku dah gemuk sangat kot.... Rupanya it's one sign of pregnancy yang in fact aku sendiri pun tak tahu sebab kalau period pun tak pernah rasa bloating.




" Bloating, like other symptoms in early pregnancy, is caused by hormonal changes. As your progesterone and estrogen levels rise, the lining of your uterus thickens, making you feel more bloated. Hormonal changes also cause your digestive system to slow down and this can cause bloating as well."






4) Diarrhea or constipation


Masa puasa hari ke 4 & 5, aku ada mengadu dekat officemate aku yang aku kena cirit birit padahal bukan beli makanan luar pun. Hari-hari bibik masak kat rumah so agak mustahil untuk mendapat cirit-birit. So aku agak, salah makan kot, minum ais banyak sangat ke, makan nasi banyak sangat ke... Rupa-rupanya tidak....






"Hormonal changes in early pregnancy can cause your digestive system to slow down ....this is an uncommon early pregnancy symptom. Hormones sometimes affect women differently though. While most women will have issues with constipation during early pregnancy, some will have diarrhea instead."






5) Backache


Yang ni pun sama macam cramping & breast tenderness. Tapi semenjak rajin makan yogurt Anlene perasan yang sekarang dah jarang sakit pinggang masa period. Tapi yang paling ketara ialah masa puasa hari ke 4. Aku siap tweet lagi masa hari tu...






"Implantation cramping, bloating and constipation can all cause back aches during early pregnancy. For some women backache is also a premenstrual symptom. As your uterus stretches and grows though, this can cause cramping, aches and pains. Sleeping poorly can also contribute to back pain during early pregnancy."




6) Vaginal discharge

Symptom yang ni ketara masa hari ke 2 & 3 lewat period. Memang diakui masa zaman belum kahwin, aku ada alami keputihan yang agak serius. So after taking medicine, so dah takde masalah keputihan tu. Tapi lately aku perasan ada extra vaginal discharge lagi-lagi kalau pakai panty liner. Sampai kuning-kuning! Terkejut gak sebab dah lama tak jadi macam tu. Kadang-kadang rasa macam nak period, tapi bila check takde apa-apa pun... Cuma ada keluar cecair yang agak banyak juga la.


"When a woman is pregnant, her estrogen levels increase which may cause her to secrete more cervical fluid. This increase in cervical fluid can be an early sign of pregnancy. Some women describe having a creamy, lotion like, or yellowish colored vaginal discharge in early pregnancy."


7) Mood swing


Erm, yang ni kalau period ke, tak period ke sama je. Hehehe..... *hi encik hubby!*

"Women are known to be moodier right before their period starts. We’ve all heard of PMS mood swings. Pregnancy mood swings are similar but often presents as water works rather than rages; although anyone that’s ever angered a pregnant woman might disagree. If you are feeling unusually emotional this could be an early sign of pregnancy."



8) Increased thirst
Yang ni agak susah nak explain sebab tengah bulan puasa kan. So setiap masa la rasa haus. Tapi yang aku perasan sekarang ni kalau buka minum air cendol, rasa tak puas-puas. Mesti nak bilas air sejuk dua tiga gelas baru lega! Lepas solat tonggeng lagi botol air, masa sahur pun sama. Mesti teguk sebotol air kosong sebelum habis waktu. Betul-betul haus!


"Feeling thirsty isn’t one of the symptoms you hear a lot about but it’s something that lots of women deal with in early pregnancy. They may just not realize that it’s an early symptom. In early pregnancy your blood volume increases. This can cause frequent urination but it can also make you feel thirsty"

 

9) Nausea

Erm, yang ni aku tak pasti. Tapi semalam dengan harini aku ada rasa macam mual rasa macam berpusing-pusing angin dalam perut aku ni. Memang rasa loya dan kadang-kadang rasa nak termuntah. Tapi tak sure la betul ke tak ke sebab tak pernah pregnant kan...


".......Some women will start feeling queasy days before they even have a missed period. Blame the nausea on hormones again! For most women morning sickness doesn’t set in until around six weeks of pregnancy but some women will start feeling queasy really early on."



So guys, doakan yang saya betul-betul pregnant. U guys know how much I want this baby right? I hope this tip membantu kawan-kawan yang planning to get pregnant ke, yang rasa-rasa macam pregnant ke. Whatever it is, usaha, tawakal dan banyak-banyakkan berdoa kepad Allah SWT. Insyaallah.... 






4 Komen sikit-sikit sudah:

kaSih.CinTa.GadiS said...

Ahahah.. Aku aritu xsempat nk survey2 cmnie Ayu.. :) Good luck n da gud news da pon kan?? Hihi...

Noor Azura Ayu said...

Sebab ko aritu cpt sgt peknennye. Tak sempat sebulan dh ade isi! Cam aku ni ade la dekat 3 bulan menunggu...itu yg survey sane sini mencari kaedah-kaedah yang berkesan! hahahaha!

Anne Ahmad said...

Salam..nk tnye ye puan..tnda2 mngndung 2 de mcm skit prt mcm snggugut x?

CXopportunities said...

Seronok bace psl symptom org nak preggy ni tp tulah, pms dgn symptom preggy tu seakan same. hurm.

Post a Comment