Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday : Me @ 24 Weeks Pregnant

Saje suruh hubby snap gambar ni masa kat workshop semalam. Perut dah tak bole cover

Thursday, December 22, 2011

Buntu


Ya Allah, aku tak tau nak buat apa.. Buntu sangat, tak tau macam mana nak keluar dari masalah ni. Tolong la aku ya Allah...

Wednesday, December 21, 2011

Wordless Wednesday : The Latest Me, Hubby and Baby Part 2

 
Us with Pak Long on last family day at Jeram. Dapat hadiah saguhati je pon..

Tuesday, December 20, 2011

Lack Of Update

Bulan ni adalah bulan yang paling malas update blog. Bukan sesaje malas tapi bulan Disember ni adalah bulan yang sibuk sangat-sangat sebab kami suami isteri ada projek besar-besaran nak settle. *cheehh...ayat nak power je* Takde, kami sebenarnya baru je berpindah ke rumah baru. Baru sewa bukan baru beli sebab tak mampu lagi. Tapi dengan projek mega billion yang nak kene settle tuh sambil-sambil tu la pulak ada pelbagai aktiviti keluarga almaklumlah kan cuti sekolah. Meh aku cerita secara breakdown supaya korang boleh faham.




1/12/2011        - Dapat kunci rumah 

3 & 4/12/2011 - Cuci rumah, lap dinding, sental bilik air, sapu sampah etc2

10/12/2011      - Balik kampung angkut hadiah kahwin yang boleh digunakan di rumah baru

11 & 12/12/2011 - Family day belah bapak aku. 

17 & 18 /12/2011 - Balik kampung lagi angkut katil, mesin basuh, tikar, bantal, tilam, periuk, pinggan mangkuk etc2

24,25 & 26/12/2011 - Trip ke Langkawi walaupun sudah sengkek gile babas punye.. Harap-harap ada gaji by this Friday. Nak ikut jalan tapi duit takdak. Bajet yang ade pun untuk beli perabut dan standby beli barang baby.




So nak update post memang la time kerja je. Nak mobile post pun tak sompek. Camno? Tapi disebalik kekeringan dan kesengkekan wang ringgit yang agak kritikal ni aku masih bersyukur family aku especially parent aku sangat-sangat supportive dari segi moral dan material. Terima kasih mak sebab banyak sedekah barang-barang rumah yang masih elok untuk digunakan oleh anakmu ini. Dari sekecil-kecil sudu ke besar-besar katil telah disumbangkan oleh mak bapak aku. Kalau tak jenuh jugak nak beli katil, mesin basuh, peti ais, etc2 yang cecah riban-riban (T__T) 




Tulah, ramai orang cakap nak mulakan hidup ni memang susah. Aku akui, in fact masa start je kami pindah rumah dah ada dua tiga dugaan aku lalui. Semalam ada la juga terduduk menangis sekejap tapi cuba tenangkan diri dengan mengingati Allah swt. Masa ni aku rasa betul-betul rindukan family dan nak balik ke keluarga. Takpelah, Allah turunkan ujian tu sebagai tanda dia sayangkan kita kan? Setiap ujian tu ada hikmah dan mudah-mudahan Allah balas dengan rezeki yang melimpah ruah.




Tapi kan, tula. Bila fikir-fikir balik memang ada hikmahnya. Pagi tadi bapak aku offer nak belikan dapur gas. Malu pun ada dah besar-besar tua bangka pun nak belikan dapur gas yang harga tak sampai seratus tu. Tu tak termasuk lagi jalan-jalan gi Langkawi yang ditanggung beres oleh mak pak aku. Puncanya macam ni, tadi aku tolong book tiket AirAsia untuk pekerja indon bapak aku tu. Sambil-sambil tu bapak aku pun tanya...




Bapak  : Dah duduk rumah baru ke?
Aku     : Dah, dah dua hari dah tidur situ
Bapak  : Habis macam mana masak-masak? Dapur gas tak beli lagi..
Aku     : (Dengan nada bajet sempoi) Makan kat kedai la...apa lagi!
Bapak  : (Dengan muka yang tak berapa impressed) Nanti bapak belikan dapur gas kat kedai letrik sebelah Giant tu. Nanti bapak bagi resit petang pergi ambik kat situ
Aku     : (eh, tersipu-sipu malu) eheh... Boleh jugak tapi jangan le beli yang ade oven tu sebab dapur kecik nanti tak muat.
Bapak : Bapak beli macam yang kat rumah tu la..
Aku    : (dalam hati berkata) Yang kat rumah tu bukan ke yang kene tanam dalam kabinet dapur tu? Confused jap. Aaahh... tak kisah la




Ok, ok aku faham point bapak aku suruh beli dapur gas cepat-cepat. First sebab aku ni isteri, takkan nak ajak laki makan luar je hari-hari. Mesti la kena masak. Bapak aku ni jenis conservative bab-bab macam ni sebab tu sampai sekarang ni bapak aku jarang makan luar seboleh-bolehnya suruh juga mak aku masak walaupun lauk simple-simple je. 


So itulah kisahnya kenapa bulan Disember setakat harini 20hb Disember aku cum ada 6 post sahaja. Penat weh pindah rumah sampai sakit bawah perut aku ni dibuatnya. Ni pun baru je baik selesema, tu tak termasuk malam tak boleh tidur sebab sakit pinggang. Dah hampir-hampir kena insomnia la aku ni. Masa malam first tidur rumah baru aku tak boleh lelap. Fikir macam-macam sampai la tengah tidur aku boleh terjaga dan fikir aku tak bawak sijil nikah. Kalau kena tangkap basah macam mana?!!


Whatever it is, I'm so thankful to mak and bapak because being so supportive especially during this time being. I really appreciate when you came to my house without any sofa and proper food being served and still think my house is cool. Promise me you guys will come again to my house and have a sleep over! I really miss you guys, you are the best!




Update : Ye, sememangnya bapak aku belikan glass stove yang stok  tanam dalam kabinet. Aku pun tak tau celah mana aku nak tanam dapur gas tuh. Ke sebenarnye dia boleh letak je atas kabinet tu je? Aku pun tak bukak lagi kotak tu.. Petang ni baru nak try test cuba. Ngeeeee!

 

Thursday, December 15, 2011

Geram Rasa Nak Gigit


Kenapa semalam masing-masing post gambar anak masing-masing yang makin-makin tembam gemok chubby yang teramat-amat sangat. Korang tau tak aku ni tak boleh tengok baby tembam? Aku geram! This two babies is currently my favorite so hopefully anak aku lahir-lahir dah tembam macam ni. Boleh tak? PAling-paling pun lahir macam aku keluar je perut mak berat badan aku ialah 4.0 kg. Amacam?? Ngeeeeee.... ngeri!



Ini baby Ipan, anak kepada Didie dan Syam. Bakal bff anak aku pulak.



Ini baby Adam. Anak kepada Ieda dan Nuar. Tak padan lahir tak cukup bulan keluar masuk spital tapi tengok skrg apa jadi??


Owh lupa pulak sebenarnya ada 3 baby yang menjadi current favorite. And the third baby issssssssssss.........

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-




Baby Flynn anak kepada gojes mommy Miranda Kerr and hot daddy Orlando Bloom. Aku nak anak sebijik macam ni!!


Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday : Family Portrait





I usually hate family portrait but this one is my favorite



Tuesday, December 13, 2011

21 & 22 Weeks



Dah masuk 22 weeks dah sekarang ni infact minggu ni dah masuk 23 weeks dah. Cepatnya masa berlalu. Kalau nak cerita perubahan penat cerita sebab macam-macam yang berlaku. Tadi terbaca kat babycenter pregnancy at 22 weeks dan perubahan yang berlaku pada diri sendiri. Semua facts yang diberikan memang betul. In fact bila baby dah masuk 20 weeks is the most fun kalau dibandingkan masa awal-awal pregnant dulu. Contohnya dah takde loya-loya, dah takde lapar setiap 2 jam *itu aku la* ada orang tegur muka berseri *ceh, perasan pulak* 


Tapi ada juga ketika yang aku rasa tak berapa nak best contohnya susah tidur malam sebab selalu sangat sakit belakang. There is one time kaki membengkak dan kebas tapi nasib baik kaki tak kejang malam-malam. Time ni tidur kena dikelilingi bantal macam aku contohnya tak kurang dari 5 bantal aku guna bila nak tidur dan kadang-kadang kan rasa macam nak tidur tu sekalil tu sorang-sorang je, taknak share dengan husband sebab rasa sempit dan rimas dan tak bebas. Yela, dah tidur pun pakai 5 biji bantal memang la laki kena tolak tepi tak gitu? 


Surprising Facts: Body changes beyond your belly
You expected your belly to grow — and perhaps your breasts, too — but the following physical changes may take you by surprise. As with many pregnancy changes, hormones play a role in most of these alterations in your looks.
  • Thicker, more lustrous hair You're not actually growing more hair, just losing less than normal. During pregnancy, your body sheds hair much more slowly than it did before. What to do: If thicker hair is a boon for you, enjoy it. If it's making your mane more unruly than ever, ask your stylist to do some thinning at your next cut. These changes won't last forever. After your baby's born, you'll start to lose this excess hair, sometimes in clumps.
  • Increased body hair Sex hormones known as androgens can cause new hair to sprout on your chin, upper lip, jaw, and cheeks. Stray hairs can also pop up on your belly, arms, legs, and back. What to do: Tweezing, waxing, and shaving are all safe ways to manage these temporary changes.
  • Faster-growing fingernails Your fingernails may grow more quickly than usual, and you may notice changes in texture. Some women's nails get harder, while others' get softer or more brittle. What to do: Protect your nails by wearing rubber gloves when you're cleaning, and using moisturizer on them if they're brittle.
  • Skin changes Some pregnant women report that their skin has never looked better. If that's you, enjoy the proverbial "glow." Others find the hormones of pregnancy aggravate skin conditions such as acne. What to do: Wash twice a day with a gentle soap or cleanser, and make sure that any moisturizer or makeup you use is oil-free.
  • Stretch marks As your belly expands to accommodate your growing baby, you may get tiny tears in the supportive tissue that lies just beneath your skin, resulting in striations of varying color. These marks will begin to fade and become considerably less noticeable about six to 12 months after you give birth. There's not much you can do besides trying not to gain more than the recommended amount of weight. Heredity is responsible for the natural elasticity of your skin and plays a role in determining who will end up with stretch marks.
  • Skin discolorations Increased melanin can cause splotchy patches of darkened skin on your face. These pigment changes may become intensified if you spend time in the sun. What to do: Protect your face by using a sunblock that offers both UVA and UVB protection with an SPF of 30 or higher, wearing a hat with a brim, and avoiding the sun during peak hours of the day (10 a.m. to 2 p.m.).
  • Larger and darker nipples and areolas You may find that your nipples and the pigmented area around them (the areolas) are getting bigger and darker. The little bumps on your areolas, known as Montgomery's tubercles, may also be more pronounced. These bumps are oil-producing glands that help fight off bacteria and lubricate the skin. Some women also notice more pronounced veins in their breasts. What to do: Nothing!
  • Larger feet Your feet may go up half a shoe size or more. Lax ligaments may make your feet spread a bit — permanently. Swelling can make your shoes feel tight as well, although it will go away after delivery. What to do: Buy comfortable shoes to accommodate your growing feet.

Thursday, December 8, 2011

Sibuknye....



Waaaa... Nak sangat update post especially pasal baby gender yang dah confirm tapi this week busy sangat-sangat kerja menimbun-nimbun yang tak sudah-sudah!  Dalam kepala otak dah bersusun cerita nak update dalam post tapi kenapalah kerja ni taknak surut-surut.


Oklah, tu je nak bagitau

bye

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday : The Latest Me, Hubby and Baby

Pray for us!

Sunday, November 27, 2011

Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung : Sakit Ketika Hubungan Kelamin

Just something to share..


SAKIT KETIKA BERSAMA DENGAN PASANGAN

Sakit semasa hubungan seks memang jarang dibincangkan. Mungkin kerana segan atau ia dianggap 'taboo" bagi sesetengah orang. Bagi wanita terutamanya, anda mungkin tertanya tanya sendiri kenapa ia ia terjadi sedangkan seks sepatutnya sesuatu yang memberikan kenikmatan bukan menyakitkan. Hakikat sebenarnya ialah, tidak semua seks memberi nikmat setiap kali berhubungan. Dikatakan hampir semua wanita akan merasai sakit semasa berhubungan sekurang kurang sekali seumur hidupnya.


Gejala:

Sakit kerap terjadi sebelum semasa dan selepas seks tetapi lokasi, masa dan intensiti mungkin berbeza-beza. Ada yang merasa ketika saat penetrasi dan ada juga semasa aktiviti "trusting" .Ia mungkin terjadi pada setiap penetrasi atau sekali sekala dan kesakitan mungkin terasa pada bahagian luar faraj atau atau lebih jauh kedalam pelvis. Ia juga mungkin lebih kepada rasa pedih, panas atau senak. Sakit juga mungkin berkait dengan posisi seks, seperti kedudukan suami diatas atau atau lebih kepada posisi 'doogie'.


Punca:

Punca selalunya berkait rapat dengan karakter sakit itu sendiri. Sakit dan senak dalaman lebih menjurus kepada masalah dalam pelvis manakala sakit luaran lebih berkait kepada masalah pada faraj. Diantara sebab sebab yang paling kerap ialah:

Kurang Lubrikasi - Keadaan ini terjadi selalunya disebabkan kurang aktiviti "foreplay", tetapi ia lebih dikaitkan dengan oleh kekurangan hormon selepas menopos, selepas pantang atau semasa menyusu badan. Sebab kurang lubrikasi yang lebih jarang ialah kesan sampingan dari pemakanan ubat seperti antimurung, pil darah tinggi, ubat selsema, sedatif dan sesetengah pil perancang.

Jangkitan kuman - Jangkitan bakteria pada pundi kencing dan faraj boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seks.

Alahan pada alat pencegah kehamilan dan krim seperti condom, jeli pelincir, krim haruman faraj dan sebagainya boleh menyebabkan inflamasi disekitar faraj dan rasa sakit setiap kali mengunakannya.

Vaginismus - Iaitu kekejangan otot keliling faraj yang berlaku dibawah sedar juga boleh menyukarkan penetrasi dan seterusnya kesakitan semasa seks.

Masalah sakit puan - Termasuk endometriosis, radang pelvis, uterine prolapse, rahim jatuh, fibroid dan ovarian cyst.

Masalah kecacatan konjenital pada sistem peranakan - Sesetengah wanita diahirkan dengan selaput dara tebal, faraj yang sempit ( vaginal stenosis) dan sebagainya yang boleh menjdi punca kesakitan yang teruk semasa seks,

Radang dan iritasi selepas pembedahan - Radang dan iritasi selepas pembedahan dan jahitan pada bahagian genital boleh menjurus kepada rasa sakit dan sengal semasa seks.

Parut pembedahan - Parut dari pembedahan histerektomi dan kesan kemoterapi boleh menyebabkan sakit semasa seks.

Faktor emosi - Emosi kerap memainkan peranan dan boleh menjurus kepada sakit semasa seks. Rasa cemas, murung dan rendah diri terhadap keadaan fizikal tubuh badan boleh menyebabkan kurang rasa erotik dan seterusnya sakit semasa seks. Tekanan perasaan menyebabkan otot faraj tegang dan seterusnya penetrasi sukar terjadi.
Berjumpalah Dengan Doktor

Sekiranya anda kerap mengalami sakit semasa seks, langkah pertama yang anda patut ambil ialah berjumpa dengan doktor sakit puan anda. Ceritakan tentang kekerapan kesakitan dan bagaimana ia bermula dan ketika dan bagaimana ia lebih kerap terjadi. Masalah dan sejarah perubatan dan pembedahan terdahulu juga perlu diperjelaskan dengan terperinci termasuklah sebarang pil atau ubat yang anda makan. Jangan malu untuk meluahkan perasaan anda sepanjang perbualan dengan doktor.
Diagnosa dan Rawatan

Diagnosa selalunya dapat dibuat selepas pemeriksaan faraj dan Ultrasound. Rawatan akan diberikan akan bergantung sepenuhnya kepada punca kesakitan. Bagi mereka yang mengalami jangkitan kuman, antibiotik akan diberikan untuk beberapa hari untuk memastikan anda bebas dari kuman. Bagi mereka mengalami masalah kurang lubrikasi, hormon terapi mungkin boleh menolong meningkatkan kelinciran disamping jeli lubrikasi yang boleh di beli dikaunter farmasi berdekatan. Untuk mereka yang mengalami kesakitan terutama semasa aktiviti 'trusting', tukar posisi seks anda seperti anda pada kedudukan atas atau posisi mengiring dan cuba ekperimen dengan pelbagai posisi berbeza. Berbincang dengan suami anda sekiranya emosi yang menjadi punca utama kerana ia merupakan masalah yang perlu dikongsi bersama. Komunikasi mungkin merupakan ubat terbaik untuk anda. Jangan malu dan segan kerana pasangan anda adalah suami anda, seorang yang anda cinta.

Sekiranya ia lebih kepada masalah emosi yang rumit dan kronik, anda mungkin perlu mendapat rawatan dari pakar psikologi.
Masalah peranakan yang lebih serius.
Sekiranya doktor mensyakki yang anda mengalami masalah yang lebih pada pelvis, ujian laparoscopi mungkin akan disarankan. Masalah seperti endometriosis atau ovarian cyst adalah diantara punca yang kerap dikaitkan dengan kesakitan dan senak dalaman semasa seks dan diagnosa dengan senang dapat dibuat melalui kaedah laparoskopi ini. Semasa laparoskopi, kamera kecil akan dimasukkan pada pusat dimana pakar bedah akan melihat dengan teliti keadaan dalam pelvis anda. Bagi mereka yang mengalami ketidaknormal pada sistem genital seperti hymen tebal dan sebagainya, pembedahan mungkin akan disarankan.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung : Masalah Kesuburan

RISIKO KETIDAKSUBURAN

Adakah saya menghadapi masalah ketidaksuburan?

Sekiranya anda berusia kurang dari 35 tahun dan masa mencuba untuk hamil kurang dari satu tahun, tiada sebab untuk anda merasa bimbang.

Walaubagaimanapun, sekiranya anda telahpun melakukan hubungan kelamin selama lebih dari satu tahun tanpa mengunakan sebarang kaedah pencegah kehamilan, ada kemungkinan yang anda dan suami mengalami masalah yang menganggu peluang anda untuk hamil. Cuma doktor yang boleh menentukan punca ketidaksuburan anda.

Penyelidikan telah menunujukkan satu dari sepuluh pasangan akan menghadapi masalah untuk hamil. Sekiranya anda salah satu daripadanya jangan risau kerana peluang untuk anda hamil masih ada. Berjumpalah dengan doktor untuk mengenal pasti punca ketidaksuburan anda.
Apakah faktor yang boleh menyebabkan kemandulan?

Sekiranya anda ada mempunyai masalah berikut, beritahulah doktor anda dan jangan membuang masa untuk menunggu selama setahun.

Perempuan

* Endometriosis
* Uterine fibroid
* Jangkitan kuman pada sistem peranakan
* Fallopian yang tersumbat disebabkan jangkitan kuman atau pembedahan
* Jangkitan kuman yang berjangkit melalui hubungan seks (STD)
* Sakit semasa haid
* Haid yang terlalu banyak
* Sakit semasa seks
* Keluar susu dari payu dara
* Tiada haid berbulan bulan
* Terdapat bulu yang berlebihan pada muka dan tubuh
* Pembedahan pelvis atau perut
* Kencing manis canser atau sakit tiroid
* Merokok
* Sekiranya anda terlalu kurus atau terlalu gemuk

Lelaki

* Pernah menghidap penyakit mumps
* Kencing manis
* Penyakit testis
* Memakan ubat darah tinggi atau steroids
* Suka Hot tub or sauna secara tetap

Apa yang patut saya buat sekiranya saya rasa saya mungkin menghadapi masalah?

Berjumpalah dengan pakar sakit puan dan jangan takut untuk memberitahu sebarang sejarah perubatan yang mungkin boleh dikaitkan dengan masaalah ketidak suburan anda.



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah

Kepada semua yang beragama Islam, ingin diucapkan Salam Maal Hijrah. Semoga tahun yang baru ini menjadikan kita a better person dunia dan akhirat. Jangan lupa baca doa akhir tahun selepas waktu asar / sebelum azan maghrib dan baca doa awal tahun sebaik habis azan maghrib.

Wednesday, November 23, 2011

The X Factor USA : Top Ten Elimination



Ok, minggu ni dah masuk minggu ke berapa entah tak sure tapi nak bagitau yang one of my favorite contestant  which is Stacy Francis tersingkir minggu lepas. So harapan hanya pada Josh Krajcik yang menjadi judges favorites. Pada pandangan aku the top contestant sekarang ni ialah Josh Krajcik dengan Melanie Amaro. Diorang berdua ni memang best dan dua-dua jadi judges top favorite. 


Tapi untuk last week elimination, memang dah dijangka sebab last week theme ialah lagu rock so banyak sangat yang tak boleh bawak lagu rock. Yang si Astro tu memang la sah-sah tak boleh bawak lagu rock sebab dia boleh nyanyi rap je. At the other side Stacy Francis pulak prestasi makin merudum. Makin lama makin tak best makin lama makin aku tak excited tengok persembahan dia. Seriously muka dia sedih giler wooo... Devastated omputih cakap. Tapi apa nak buat, ini kan competition.  Tapi yang aku bengang to budak Astro ni. Arrogant giler, belagak nak mampus, patut ko je yang kene tendang sebab ko punye bad attitude. Aku sangat setuju dengan apa yang Simon cakap tu.. Muka belagak tapi last-last nangis. Kids always be kids.






Monday, November 21, 2011

OMG! Baby dah start kicking



Ok, ini entry orang jakun pestaim pregnant rasa anak menendang. Macam mana nak mula eh, haih...tak terkata excited mak!


Ok, kite cerita macam ni la.. Last weekend masa Malaysia lawan Myanmar yang menang 1-0 tu, aku as usual balik rumah MIL. Konon-kononnya nak balik rumah mak tapi hari Ahad ada jemputan kat KL. Parent aku pun nak turun KL so jumpa kat KL jela... Takyah susah-susah balik kampung kata aku... Tapi sekarang ni bukan nak cerita balik kampung or cerita bola tapi nak cerita pasal baby ni la dah start tendang-tendang manja. Ok, aku dah melalut...


Macam ni, masa hari Jumaat lepas kami suami isteri melepak-lepak kat dalam bilik layan X-Factor US kat TV8. Sebagai weeekend husband and wife harusla ngada-ngada manja-manja lebih dengan suami kan. Masa kitorg dok borak-borak sambil layan atas katil tu en suami pegang-pegang la perut aku ni. Lepas tu tiba-tiba aku rasa macam bunyi jantung berdegup kuat tapi sekali je. Aku mula-mula fikir eh, kuatnya jantung ni berdegup. Tapi apesal bukan kat dada tapi kat perut? Ish... Aku yang confused ni  la cakap ngan laki aku. Lepas tu baru terfikir, baby tendang kot! Lepas tu kitorang pun tunggu kot-kot la dia nak tendang lagi. Tapi senyap je sampai la aku tertidur.



Keesokkan harinya, suami pun bercerita lagi. Malam tu lepas aku berdengkur terlelap, si suami ni tak tidur lagi. Dia layan YouTube kat handphone sambil peluk si isteri yang dah sedap berdengkur ni. Lepas tu suami cakap dia pun terasa macam ada benda bergerak dalam perut aku. Bukan main excited suami aku, ceria sepanjang hari mengenangkan anak dia tu la... Aku pun excited juga tapi yang aku peliknya, kenapa bila ayah dia peluk baru dia nak kick? Tapi bila ngan mama ni dia diam je... Ke aku yang tak perasan? Entah la...rasa macam takde rasa apa-apa. 



Korang dulu baby start kick berapa minggu ye? Apa prasaan korang bila first baby kick? Mari kita share sebab aku ni kan first time pregnant. Minggu ni dah masuk 20 weeks dah so menurut doctor sekarang ni baby supposedly dah start kicking. So aku ni yang first time jadi mak macam confuse-confuse lak. Betul ke benda tu baby tendang, ke perasaan aku yang lebih. Hihihi...entah la, tapi sebenarnye suke....



Comel kan  gambar ni?


Wednesday, November 16, 2011

Dear Hubby, I'm So Sorry...



Kadang-kadang kan....
Selalu je rasa hubby tak sayang
Selalu je rasa kecik hati
Over something yang entahpe2
Lepas tu luahkan perasaan kat blog nangis-nangis
Padahal puncanya adalah aku
Aku yang terlalu emosi
Aku yang mengada-ngada 
Nak perhatian lebih dari hubby
Padahal hubby dah tatang aku macam minyak yang penuh
Itu pun tak reti-reti lagi
Lagi mau cakap itu ini
Sian laki aku kan?
Sapa suruh kawen dengan aku *eh eh tak*
At the end aku yang minta maaf sebab selalu menyusahkan dia
Tapi dia sentiasa je sabar bila aku buat hal
Setiap kali aku buat hal dia diam je
Tapi bagi aku bila dia diam dia tak hiraukan aku
Padahal tujuan dia nak bagi aku rileks
Lepas tu aku merajuk sorang-sorang
Luahkan prasaan kat twitter

Tengok, entahape2 aku ni kan
Selalu je tak sedar yang dia terlalu sygkan aku
Tula, manje sangat, baru kena gertak sikit dah menggelabah
Tengok orang lain tu lagi macam-macam laki diorang buat
Tapi takde la menggelabah macam ko ni
Tapi dalam hati berkata "ala, aku kan pregnant. Apa salahnye ngengade sikit"
Tu bukan ngengade, tu melampau tahap gaban
Sikit-sikit nak nangis, sikit-sikit nak merajuk
Esok anak tu menurun perangai ko baru tau!



To Encik Muhad Basrol Nizam, I love u so much
U're the only person I wanna be in my whole entire life
U're the best thing happen in my life
Happy 6 month anniversary! *lambat wish teheee*


Eh, nak masuk 19 weeks dah?



Hohoho.... janji nak update perkembangan baby and mama week by week tapi tengok-tengok last update is 13 & 14 weeks. Sungguh kejam... Tau-tau je sekarang nak masuk 19 weeks dah. Dah sebulan tak update pasal anak kesayanganku ni.


Ok2 since mama dah ada masa ni meh sini update. Memang lately agak busy dengan kerja la, hari raya haji la, ni pun baru je masuk office after 2 hari MC kena selesema yang sangat-sangat la miserable. Bukan tak pernah kena selesema tapi kali ni lain macam sikit. 


1) Blood pressure kejap naik kejap turun. Setiap kali chek kat Klinik Kesihatan je mesti BP naik. Tak suka chek pakai mesin yang kat luar tuh. Dia grip kuat sangat sampai berderau darah I. *ngengade* Tapi yang peliknya bila jumpa doc dalam bilik, chek balik eh, jadi ok pulak. Doc ngan nurse pun pening. Sudahnya kena checkup setiap 2 hari T_T

2) Perut aku semakin membesar sampai satu tahap tu rasa tegang sangat-sangat. Aku ni memang normally perut tebal+besar+menggelebeh. So ingatkan ukurlilit perut aku ni mampu la nak menampung perkembangan anak dalam perut. Tapi malangnya tak mampu. Sekarang ni kalau makan sikit pun rasa perut tegang sesangat! Dasat wooo!

3) Masih lagi loya-loya tapi kali ni tahap nak muntah. Haritu masa buat sugar test pun termuntah, nasib baik muntah kat rumah. Kalau tak mesti kena marah ngn nurse kan? I know this is cheating tapi berdoa yang aku tak kena diabetic masa pregnant ni.

4) Yang ni adalah perubahan yang paling-paling ketara - EMOSI. Tu yang post semua tangkap leleh je. I think for the last 2 weeks emosi jadi tak stabil. Sikit-sikit nak terasa, sikit-sikit nak nangis. Padahal semua punca adalah aku tapi asyik nak salahkan suami. *abang, mintak maaf!*

5) No more sembelit-sembelit. Mampu membuang dengan lancar tanpa sebarang sekatan atau halangan. Kalau tak sebu perut ni.. Sabar jela

6) Kaki dah start membengkak especially kat pergelangan kaki. Haritu masa raya haji kaki cramp sebab banyak sangat buat kerja rumah. Lepastu mintak suami urutkan.... Lepastu suami cakap "apesal ada daging-daging extra kat kaki ayang ni?" Aku pun berkata "alamak! kaki dah start bengkak!" adoiiiiiiiii!!!!

7) Yang ni paling obvious la sebab dah nak masuk 5 bulan so of course la baju dah banyak tak muat. Satu persatu baju kurung favorite tolak ketepi. Seluar jeans apatah lagi. Nasib baik la zaman anak dara selalu beli baju yang longgar-longgar. So masih boleh muat lagi sampai sekarang.


8) Ada lagi tak? Dah la kot ye... Tula, dah lama tak update panjang gila nak cerita kali ni.


Oklah, bye!




Saturday, November 12, 2011

Bila Sesekali Tuhan Uji


Rasa dah lama sangat tak bergaduh laki bini. Since aku disahkan mengandung memang kami tak bergaduh langsung. Merajuk manja tu ada la tapi tak pernah lama sebab hubby pandai pujuk. 


Tapi lately rasa makin kerap pula kami bergaduh. Sebenarnya takde la gaduh sangat tapi aku ni yang sensitif sangat. Ye, aku menyalahkan diri aku because being too sensitive and I can't help! Aku perasan for the last 2 weeks ni hati aku cepat sangat tersentuh. Suami ternaik sikit tone suara memang melalak la aku. Padahal bukan niat dia nk tinggi suara. Dah memang suara jantan garau kan? Kadang-kadang tu soalan aku tu annoying sapa la tak geram kan? Of course la nak naik suara sikit. 


Semalam borak dengan Che Ziela, mengadu la kisah hati ni kat dia. Dia bagitau yang aku sedar aku ni sensitif tapi kenapa aku tak boleh get over it? Mungkin syaitan nak hasut ko dengan hati ko yang sensitif tu. Syaitan nak ambil kesempatan dan cuba porak perandakan rumah tangga ko. Semalam contohnya aku hampir-hampir tak jadi balik rumah MIL kerana merajuk dengan husband over something yang ntahape2. Tapi kerana nasihat Che Ziela tu aku gagahkan diri balik juga tengah-tengah malam *kul 9.30 malam takde la malam sangat kan? Drama!* dengan satu alasan - tempat isteri di sisi suami. 


Actually by the time aku menulis post ni pun aku sorang-sorang keluar rumah makan kat KFC melayan hati yang duka dan lara. *tapi dah minta izin suami ye* Selalunya kalau hari Sabtu,aku ikut hubby pergi kerja and we had breakfast together and lunch after he back from work. Tapi disebabkan pagi tadi subuh-subuh kami dah bertekak aku tak ikut dia pergi office. Sudahnya tak makan la aku dari pagi. Cuma alas perut dengan biskut kering dengan teh O. Hubby pergi kerja pun tak salam, tak cium dahi. Sama-sama bengkak hati. 


Kalau dulu masa zaman sebelum kahwin bergaduh tu adalah perkara biasa. Aku tak pernah ambil port pun, tak terasa pun dalam hati. Tapi kerana sekarang ni hormon dah berubah semua benda jadi tak kena. Ikutkan hati nak je lari balik KL, tu kata syaitan la. Tapi kata malaikat, tempat isteri di sisi suami. Jadi kuatkan hati tabahkan perasaan. Hanya mampu mengadu dengan Allah, menangis sepuas-puasnya.


Ya Allah, kuatkan lah hatiku. Kurniakan ketabahan Mariyam kepadaku. Kurniakan kesabaran seperti Nabi Muhammad SAW. Janganlah Kau uji kami dengan ujian yang tertanggung olehku sesungguhnya aku tak terdaya. 


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, November 11, 2011

Bruno Mars - It Will Rain



Setelah sekian lama menunggu video klip ni keluar akhirnya harini diorang launch jugak video ni. Aku ingatkan klip video ni ada macam vampire sikit since lagu ni jadi lagu tema cerita Twilight Breaking Dawn kan. Tapi last-last macam typical Bruno Mars klip je. Sigh. Takpela, yang penting lagu best. Enjoy!

p/s : Budak-budak bawah umo & yang belum kawen jangan tengok video nih. Kang terikut-ikut lak aksi ciom molot dalam klip nih.


Thursday, November 10, 2011

Newborn Shopping List



Diam tak diam dah masuk 18 weeks dah anak aku ni. Kami plan nak shopping barang baby once baby dah cecah 20 weeks. Since sekarang ni kan musim Year End Sale, so boleh la cari bargain kot-kot ada. Dari tadi aku dok fikir-fikir apa la barang yang nak dibeli, list punya list mak aih... Makin panjang pulak list aku ni. Lepas tu terfikir, betul ke list aku ni? Ala, google jela... So jumpa la list ni. Sila klik gambar untuk tumbesaran ataupun klik je link ni.




Lengkap kan? So tak payah susah-susah fikir dah. Esok nak gi shopping bawak je list ni and tick mana yang dah beli. Habis cerita. Pokoknya duit je.. Ada duit semua jalannnnnn


Sekian, terima kasih




Rajuk



Kelmarin kami suami isteri EL sebab terlalu penat balik dari kampung. So kami ingat nak berehat-rehat di rumah je tapi tak sangka last-last minute husband kena kerja. Penat dah pujuk husband tak boleh ke bagi job tu kat orang lain, tapi husband cakap rugi la sebab semua job-job tu ada commission. Si isteri dengan hati tak rela pun melapskan suaminya pergi bekerja.

So dalam pukul 5 macam tu tiba-tiba si isteri teringin makan goreng pisang. Sebenarnya dari kat kampung haritu dah teringin tapi takde pisang. Yang ada pun kat pokok yang belum masak lagi. Cari punya cari adalah jumpa pisang tanduk tapi tekak taknak terima sebab pisang tanduk kan keras sikit. So kurang la manisnya. Nak taknak goreng la juga pisang tu sebab nak lepaskan kempunan tapi sudahnya makan sekeping je, tu pun tak habis. 


Berbalik kepada kisah isteri yang mengidam pisang pukul 5 tadi, si isteri pun sms si suami mintak belikan pisang. Itu pun selepas tersedar yang suami terbawa kunci kereta dalam poket. Kalau tak si siteri ni takde la ngada-ngada minta suami belikan itu ini. Si suami pun membalas sms dan berjanji nak belikan pisang untuk si siteri. *dah macam kisah dongeng la pulakkkk*


So tunggu punya tunggu sampai la pukul 7 malam si suami tak balik lagi. Si isteri ni sms lagi, bila nak balik? Pisangnya ada ke? Last-last si suami jawab "mana nak cari pisang goreng time-time macam ni?" Ah sudah, tadi janji nak belikan, sekarang dah lain pulak alasannya. Patah remuk hati si isteri lalu menangis kerana goreng pisang yang dihajati tak kesampaian.


Malam tu suami balik dengan iat nak bawa isteri keluar makan, tapi rajuk si isteri tak sudah-sudah lagi. Muka monyok, tak lalu makan. Tanya sepatah jawab sepatah, kadang-kadang tak berpatah pun. Senyap je... Tidur malam pun dengan hati yang rajuk, suami peluk taknak, suami bagi goodnight kiss pun takde respond. Punya la rajuk si isteri sampai la keesokan paginya. Sampaikan nak pergi kerja pun muka monyok lagi sampai menitis air mata bila suami cium dahi. 


Itulah penangan perempuan mengandung. Selama ni aku asyik dengar kisah orang mengandung yang menangis-nangis bila permintaan dihampakan. Dulu rasa pelik sangat, perlu ke nak menangis bagai. Sekarang ni aku dah rasa. Bukan lah sengaja nak emo, tetapi memang natural wanita mengadung ni emosinya yang cepat sensitif. Kadang-kadang suami tak sengaja ternaik tone suara, bukan sebab nak marah tapi dah menang suara lelaki garau kan tapi itupun boleh menangis, merajuk tak kesudah. Selalu je ada rasa insecure dalam diri contohnya aku dah tak cantik, punggung makin besar, perut makin buncit, tapi suami sayang ke tak. Kalau dulu suami selalu puji kita cantik tapi sekarang ni cantik lagi ke tak? Semua tu bisikan syaitan nak hasut manusia ni. Tapi aku akui perasaan tu selalu ada dalam diri ni. Nak tak nak kena stay strong tambahan lagi kami ni weekend husband and wife. Perasaan rindu tu usah nak cakap la... Kena juga tabahkan hati, kuatkan diri ni tanpa suami di sisi..



Sunday, November 6, 2011

Virgo Love Compatibility

So true!

Thursday, November 3, 2011

Dear Baby, Today Is Mommy's 1st Prenatal Checkup at Gov Clinic

Dear  love,


I woke up early this morning just to have our first checkup at Klinik Kesihatan Ibu dan Anak at Sri Rampai. When I reached there around 7.20 am, there's already a crowd waiting for the clinic to be open. Thank God mommy came not so late so I manage to get number 18 among all the crowd. 


I was told the checkup will took a looooooong time and yes it did! Because this is my first visit, so I have to registered for new book and wait my turn to be called. I thought there's only like 2 step but actually there's like almost ten step that I have to go through around that process.


1- Register at counter 1 and get the pink book and fill the form by myself  *sian mommy kan?*

2 - Timbang berat badan, blood preasure test and sample urine test.

3 - Meet the nurse and talk about family history such as diabetic, blood pressure, athma, etc2..

4 - Blood sample which is hurt. Now my right hand feel numb T_T


5 - Meet the dentist

6 - Meet another nurse to measure mummy's tummy and some breast check

7 - Repeat step 3, nagging, warning by the nurse which has same age as your mommy

8 - Vitamin supplement provided by the clinic

9 - Set another 3 appointment which is :

        * Glucose test on 4/11/2011 which mean tomorrow *nangis lagi*

        * Blood preasure test with the doctor - 14/11/2011. 

        * Monthly checkup on 5/12/2011 which I obviously can't attend. So kena checkup at private clinic.




This is totally a new experience to me. But I'm glad I did this sebab kalau tak sampai bila nak rasa susah macam orang lain kan. Even though the whole process took about 3 hours, but at the end this is the right thing that I should do for you. I would do anything to make sure you're stay healthy and strong. Take care okay




Mommy and Daddy always love you! Muahhhh









Wednesday, November 2, 2011

Welcome To The World Baby Ilham!



Malam tadi, bertarikh 1.11.2011 telah lahir ke dunia tepat jam 11.11 malam. Untung baby nih! Dulu bonda kamu nak sangat tarikh 11.11.2011 tapi akhirnya dapat juga tarikh tu walaupun tak accurate tapi not bad huh! Pandai bonda kamu kautim dengan doc pakar kan? Hahahah



This is the first pic itupun diupload oleh Didie's relative yang aku tak berapa kenal. Muka bulat macam bonda kamu jugak! Semoga jadi anak yang soleh yang sentiasa menggembirakan bonda dan ayah. Please make them proud of you and auntie berharap kamu akan jadi penguat kasih sayang antara bonda dan ayah. Auntie loves you!



Bonda kamu cakap nak letak nama Ilham jugak. So auntie panggil kamu baby Ilham boleh?

Tuesday, November 1, 2011

Hello November!



Assalamualaikum semua,



Harini ialah 1st November and kalau ikutkantarikh harini sangat special kan? 01112011 santek tak? Santek kan? Untung Ilham Haninadia sebab harini kalau takde apa-apa masalah, baby akan deliver harini through ceasarian. Walaupun hajat nak deliver secara normal tak dapat due tu masalah blood preasure, tapi kita doakan semoga semuanya selamat mudah-mudahan. Menurut Didie, dia akan dimasukkan ke bilik bedah pukul 12 tengahari. So after one hour tu dah settle, so pukul 1 tengahari nanti kita tunggu good news dari diorang ok!







Thursday, October 27, 2011

Susu Awal Ibu (bukan lembu)



Ok, this is my second time I've heard about this actually. Dulu ada terbaca dalam majalah Pa&Ma and now terbaca dekat internet pula berkenaan susu awal ibu. Selalunya kita dengar susu awal lembu or susu kolustrum yang banyak sangat khasiatnya. Jangan ingat lembu je ada, ibu mengandung pun ada tau! Read this article below and now you know. Hopefully, aku sendiri dapat menyusukan anak as soon as she/he deliver and keep he/she bf exclusively.





Kenali Cecair Emas Berharga

Ramai ibu tidak terus menyusukan bayi sejurus selepas kelahiran dengan alasan susu yang keluar terlalu pekat dan berwarna kekuningan. Ketahuilah susu yang turut dianggap sebagai susu basi ini sebenarnya amat berharga buat si manja.


Pada akhir kehamilan, hormon prolaktin mula memainkan peranannya menghasilkan kolostrum. Namun jumlahnya terlalu sedikit akibat aktiviti prolaktin dibatasi oleh kehadiran estrogen dan progestron yang sangat tinggi kadarnya.

Pada hari kedua dan ketiga, kolustrum akan bertambah sedikit demi sedikit seterusnya diikuti dengan susu peralihan. Purata kuantiti kolostrum pada hari pertama adalah lebih kurang 37ml. Ia bertambah dalam masa 36 jam pertama dan peningkatannya berterusan mengikut keperluan bayi.

Ketika susu peralihan mengambil tempat, payu dara ibu mulai dipenuhi oleh susu dan bengkak. Jadi amat penting untuk ibu memberikan kolustrum kerana ia wujud dalam tempoh yang singkat iaitu dalam tempoh tiga hari selepas kelahiran.

Cecair berharga ini mengandungi semua zat yang diperlukan oleh bayi baru lahir. Di dalamnya terkandung protein,vitamin A yang bersifat laktasif, sel darah putih dan laktosa. Dalam pada itu, kolostrum mengandungi sedikit laktosa berbanding susu matang tetapi mempunyai jauh lebih banyak protein. Inilah punca kolostrum berwarna kekuningan.


Ia sangat kaya dengan kandungan protein serta antibodi. Jika dibandingkan dengan susu matang, kolostrum mengandungi lebih banyak antibodi dan protein anti jangkitan.

Salah satu jenis protein di dalam susu ibu ialah Sekretori Immunoglobulin A(SlgA) yang berfungsi sebagai antibodi di dalam tubuh manusia. Istimewanya, ia hanya boleh diperolehi dari susu ibu. SlgA digunakan oleh sistem pertahanan tubuh untuk mengenalpasti dan meneutralkan objek asing seperti bakteria dan virus.

Ransang Sejak Hamil

Pada minggu 37-38 kehamilan, sebarang ransangan ke atas payudara akan menyebabkannya bersiap sedia mengeluarkan susu. Namun, anda perlu sentiasa bertenang. Dengan itu, dapatlah susu keluar dengan lancar setelah bayi lahir nanti. Susu tidak aka keluar jika persekitaran bising, hiruk-pikuk atau fikiran terganggu.

Ketenangan boleh terhasil apabila suasana aman dan anda hanya menumpukan perhatian kepada bayi. Jadi, otak menyampaikan mesej kepada payu dara supaya mengeluarkan susu.

Keadaan ini dikenali sebagai let down reflex (LDR) dan berlaku setelah anda benar-benar bersedia walaupun pada ketika itu bayi belum lahir. Oleh yang demikian sentiasalah menenangkan diri jika tidak mahu menjadi seperti kebanyakkan ibu yang gagal mengalami LDR akibat mood yang tidak menentu.

Keistimewaan tiada tandingan

Kolostrum sering kali diibaratkan sebagai "suntikan imunisasi pertama" kerana pelbagai jenis sel-sel hidup terkandung didalamnya. Ini termasuklah lactoferin, lactalbumin, glycoprotein, cytokines dan lain-lain yang berkemampuan untuk menyelamatkan bayi sebelum diberikan suntikan imunisasi formal.

Selain daripada membantu tubuh bayi melawan virus, bakteria dan toksin, ia merangsang usus bayi berkembang dengan lebih matang dan mencegah alahan akibat bayi tidak mempunyai ketahanan terhadap makanan-makanan lain.

Oleh kerana kolustrum sangat kaya dengn vitamin A, jadi ia dapat mencegah bayi daripada mengalami sakit mata, membantu melancarkan proses pembuangan air besar pertama atau mekonium juga.



Monday, October 24, 2011

Dear Hubby...



Dear hubby, 

I just found a perfect song for you when we're in love not long time ago. Do you remember the challenge, the onak ranjau berduri that we've been through? Yeah, I think this song is perfectly for you. Nasib baik lagu ni tak keluar masa kita bercinta dulu kan? Kalau tak mesti kita nangis sesama sambil dengar lagu ni. And you know what? This song is the new soundtrack for the new Twilight movie Breaking Dawn Part 1. Tak sabar nak tengok Edward dengan Jacob! Nak anak hansome macam Edward boleh tak? Hehehe... Gatai!


I will always love you! Muahhh!!





If you ever leave me baby,
Leave some morphine at my door
‘Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have,
We don’t have it anymore.

There’s no religion that could save me

No matter how long my knees are on the floor
So keep in mind all the sacrifices I’m makin’
Will keep you by my side
Will keep you from walkin’ out the door.

[Chorus]

Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same, if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...

I’ll never be your mother’s favorite

Your daddy can’t even look me in the eye
Oooh if I was in their shoes, I’d be doing the same thing
Sayin there goes my little girl
Walkin’ with that troublesome guy

But they’re just afraid of something they can’t understand
Oooh well little darlin’ watch me change their minds
Yeah for you I’ll try I’ll try I’ll try I’ll try
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
If that’ll make you mine

[Chorus]
Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...

[Bridge]
Don’t just say, goodbye
Don’t just say, goodbye
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
If that’ll make it right

[Chorus]
Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...



Friday, October 21, 2011

Quote Of The Day : Anita Prediction

Korang pernah tak guna Anita Prediction kat FB? Bukan lah aku nak cakap aku percaya sangat dekat ramalan-ramalan ni. Tapi kadang-kadang tu apa yang dia cakap tu kebetulan jadi. Tapi kebanyakannya 80% salah! Ahahaha...!!


Tapi pagi ni ramalan dia macam betul je. Bukan ramalan lagi dah kalau dah jadi kan? Memang kebetulan. So harini si Anita ni cakap macam nih


"Noor sweetheart, you're very emotional and take any arguments to heart - especially when it happens amongst people close to you. You are always there with a helping hand. It makes you feel good to be needed and giving time to those you care about."



Memang pun minggu ni aku emo sikit dengan laki aku. Dia tak layan sikit je aku merajuk, lepas merajuk menangis. Asal malam je mula nak buat perangai..Nak kata PMS dah ada anak dah pun dalam perut. Hormon kot! *ceh, salahkan hormon pulak* Sebenarnya nak mengada-ngada dengan husband. Nak perhatian macam budak kecik.

Thursday, October 20, 2011

Welcome To The World Adam Danish!




Macam muke Azim la!

Setelah 8 hari Adam warded kat hospital, baru harini Adam dibenarkan balik. Syukur alhamdulillah.. Berkat doa semua orang dan berkat susu mama Adam yang terpaling berkhasiat. The best in the world lah senang cerita!



Sekejap tadi Mama Ifah upload gambar Adam. OMG semua auntie-auntie Adam excited okay! Termasuklah Mama Wa ni. Esok Adam kawan baik-baik ngn baby Mama Wa tau! Weekend ni Mama Wa balik ngn Uncle, Adam duk diam-diam kat rumah tunggu Mama ngan Uncle datang tau!


Sayang Adam selalu.. Muahhhhh!!!



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Fibroid During Pregnancy

Some more info about pregnancy which aku sendiri alami. Kalau korang ada baca aku punye pregnancy journey, korang tahu yang aku ada fibroid dan cyst which aku sendiri tak sedar sampai la aku pregnant. So below is the explaination what is fibroid, macam mana boleh terjadi and what tp do when you have one?




In my case, aku memang berada di luar symptom2 yang boleh menyebabkan fibroid but for me and my doctor said, my fibroid is accrued because of pregnancy. When you're pregnant there is some hormone yang bertambah dalam badan dan boleh menyebabkan fibroid. And luckily my fibroid terbentuk di atas rahim, bukan pintu rahim. Korang baca la sendiri kang aku explain korang tak faham pula. 








KETUMBUHAN atau Fibroid lumrah bagi wanita,namun ia bukanlah penyebab kanser,ia tidak berbahaya namun mempunyai risiko tertentu terutama kepada wanita hamil.Fibroid merupakan sejenis tumor yang membesar dari otot tisu dalam rahim

Ia juga dinamakan Uterine Leiomyomas atau Myomas.Kedudukannya boleh dikesan diluar atau diantara dinding rahim malah didalam rongga rahim.Saiznya pula dari sekecil biji kacang sehingga sebesar bola keranjang.


Sekiranya fibroid atau gugusan fibroid ini membesar diluar dinding rahim,ia boleh menyebabkan rahim berada dalam kedudukan tidak normal .ia juga boleh memberi tekanan kepada pundi kencing dan usus lalu mengakibatkan kejadian kerap kencing,sakit pada bahagian pelviks ,sakit belakang atau senbelit .Fibroid juga boleh menyebabkan pengeluaran darah haid yang banyak.


Kehadiran fibroid boleh menggangu kesuburan wanita malah secara tidak langsung ia menyebabkan komplikasi sewaktu hamil.Misalnya fibroid yang membesar akan menghalang bukaan rahim ,akibatnya wanita hamil terpaksa melalui proses pembedahan untuk mengeluarkan bayinya.


FAKTOR LAIN YANG DIKAITKAN DENGAN FIBROID


1.Sejarah Keluarga


Genetik keluarga yang pernah disahkan mempunya ibroid membolehkan anda juga berisiko untuk mengalaminya.Sekiranya nenek atau ibu anda pernah mempunyai fibroid,anda juga berpeluang untuk mengalaminya.


2.Umur


Fibroid biasanya dialami oleh wanita dalam usia 30-an.Namun dalam kajian yang dijalankan diluar negara,wanita Afrika-Amarika mengalami dalam usia yang lebih awal dari 30-an.Biasanya fibroid akan mengecut apabila wanita itu telah melalui proses menopaus.


3.Paras hormon


Tumbesaran fibroid banyak dipengaruhi oleh hormon estrogen atau progesteron atau kedua-duanya sekali.Setengah kajian mendapati fibroid akan jadi mengecil apabila paras estrogen semakin berkurangan(iaitu apabila menghampiri saat menapous).


4.Berat badan


Sesetengah kajian yang dijalankan menyatakan obesiti memainkan peranan penting dan tumbesaran fibroid.


5.Wanita yang telah melahirkan


Kajian mendapati wanita yang telah meklahirkan bayi kurang berisiko untuk mengalami fibroid.Risikonya juga semakin berkurangan apabila wanita itu telah melahirkan lebih dari dua orang bayi.


6.Gaya hidup


Sesetengah kajian menunjukkan senaman dan pengambilan makanan yang seimbang boleh mengurangkan risiko fibroid.Kajian juga menunjukkan pengambilan alkohol boleh meningkatkan risiko mengalami fibroid.


SOALAN KALANGAN WANITA HAMIL


1.Perlukah saya mendapatkan pemeriksaan fibroid sebelum merancang untuk hamil?


Bagi wanita yang berisiko untuk mengalaminya,anda dinasihatkan untuk mendapatkan pemeriksaan awal.Ujian imbasan akan dijalankan untuk mengenalpasti masalah itu.Sekiranyabanda disahkan mengalami fibroid,doktor pakar akan memberikan panduan mengenai cara-cara untuk anda berhadapan dengan masalah itu.Apatah lagi jika anda mahu meneruskan kehamilan,anda perlu tahu apakah komplikasi yang bakal berlaku sewaktu kehamilan anda itu nanti.


2.Adakah fibroid menyebabkan masalah kesuburan?.


Ya,fibroid boleh mengganggu masalah kesuburan,terutama fibroid yang berada didalam rongga rahim.Ia juga boleh memesongkan bahagian dalam rahim lantas menghalang kehamilan.Fibroid yang berada didinding rahim juga mungkin juga boleh menghalang kesuburan namun ia tidak memberi kesan yang besar kepada kesuburan wanita.


Bagi wanita yang tahu keluarganya pernah mengalami fibroid ,mereka perlu mengambil langkah segera untuk hamil.Hal ini kerana ,tumor itu berpontensi untuk membesar lalu menyebabkan masalah kepada anda dikemudian hari.

My Happiness Moment With Olympus



Everbody has their own happiness moment right? But do you have it captured on pictures? For me my best happiness moment is on my wedding day. It's like all the feelings, all the challenge and all dreams captured in one precious moment. It's one in lifetime moment that I think everybody should enjoy and  have fun! No bridezilla, just me having fun.



So here is my happiness moment captured by my wedding photographer. I couldn't forget this moment. It's been five months since I took this pictures and everything seem goes so fast! Now I have baby coming on April 2012 and it will be my second happiness moment and I wish I can captured my happiness with my own Olympus PEN Lite E-PL3 Kit. I always want my own digital camera so I think this is it the best time to grab this opportunities. So if you want to stand a chances to win this super cool, super chick camera, click this link http://www.nuffnang.com.my/olympus2011/ . Follow their simple step and if you're lucky, you will win this super cool camera too!


The prizes is cool right? I told ya!




My Happiness Moment





Enjoy!