Tuesday, May 31, 2011

My Beauty Regime - Skincare

*Tetiba harini rajin update blog sebab nak capai target at least 15 post sebulan*

Ok2, ramai kawan-kawan yang bertanya tentang my daily makeup routine and skin care. So bawah ni I will list down skin care and makeup product which work for my skin tone. First, I would like to explain my skin type sebab tak nak orang lain confused because different product works on different skin. Get it? So jangan nak salahkan aku kalau kulit korang tak sesuai dengan product yang aku gunakan.

SKIN TYPE A.K.A JENIS KULIT

Combination skin type which is oily *I mean super duper oily* kat t-zone which is forehead and nose and very dry at u-zone which is cheek and chin. I'm also tend to prone and acne skin type. Biasalah bila dah berminyak, jerawat pun tumbuh bersepah-sepah. But in my case, I would prefer a water-based skincare, not oily type. So kalau kulit jenis macam aku ni, jangan gatal pakai krim safi ke, fair and lovely whatsoever. My skin also very sensitive so very sensitive dengan produk-produk yang pelik-pelik dan kadang-kadang tak masuk akal.

CLEANSER

Currently I'm using Bio Essence Hydra Spa Energy Clear and Moisturizing Cleansing Foam. Sebab apa guna brand ni? Sebab dia water based. See hydra? See moisturizing? Ianya akan mengelakkan muka anda daripada rasa tengang or kering selepas mencuci muka. In my case, untuk pastikan kulit muka sesuai ke tak dengan jenis kulit, I will make sure yang kulit tak tegang lepas guna cleanser. Kalau agak-agak rasa tegang, kering, pedih, campak je dalam tong sampah.

Pictures credit to theprettystuff.com

TONER

Pun guna sama brand Bio Essence Hydra Spa Energy Refreshing Toning Lotion. Selalunya beli yang set dalam kotak sekali dengan cleanser. Harga dalam RM35-RM39 depend on promotion kat Guardian/Watson. Tapi yang penting lagi murah daripada beli asing-asing. Toner ni pun bagus sebab tolong melempabkan kulit in case kulit rasa kering sikit selepas cleansing.

 
Pic credit to theprettystuff.com

MOISTURIZER A.K.A PELEMBAP

Masih menggunakan brand yang sama,  Bio Essence Hydra Spa Energy  Light Moisturizing Lotion. Jika kulit anda adalah jenis berminyak macam saya, sila guna moisturizer jenis LOTION bukan CREAM. Ini kerana lotion type lebih light/ringan dan sesuai untuk kulit berminyak instead of cream yang lebih heavy dan sesuai untuk kulit jenis kering dan berusia. Kepada sesiapa yang berminat nak beli lotion ini, diingatkan bahawa texture lotion ini sangat light seperti air. So kalau kulit korang kering dan rasa macam tak lembap je kulit walaupun dah sapu moisturizer, follow my petua which is apply twice. Maksudnya mula-mula pakai pelembap satu lapis, pastu kalau rasa masih kering, apply one more layer pelembap tu. Faham?

Also nak tekankan di sini, when your skin get enough moisturizer, then kulit kita akan kurang berminyak. Why? This is because kulit akan hasilkan minyak untuk pastikan kulit sentiasa lempab. Tapi kadang-kadang kulit ni produced extra oil yang menybabkan clog pores yang menjadi punca jerawat. So when you have enough moisturizer on your skin, so your skin tak perlu lagi produce banyak minyak yang menjadi punca jerawat. Get it?



Owh, sebelum terlupa. Currently, I'm using another type of moisturizer since I'm realized yang umur semakin lanjut dan terdapat a few sagging and wrinkles on my face *sedih* You know what? You guys should start an anti-aging routine seawal umur 25 tahun. Since umur I dah pun 27, so I tried this product also by Bio Essence called Bird’s Nest Nutri-Collagen & Whitening Cream. Ya ya, tau... Baru jap tadi mention pasal pakai pelempab jenis lotion bukan cream kan? But you know what? This cream tak berminyak pun! I'm quiet surprised! In fact, cream ni sangat sesuai dengan my skin type and it doesn't makes my skin oily at all. Siap ada rasa velvety lagi kat kulit bila pakai pelembap ni.

 I'm planning to tried all skin care from this series tapi mungkin beli sikit-sikit sebab harganya yang agak *ehem* mahal *ehem* Yang cream tu normal price RM70++ untuk 30ml. Tapi haritu Guardian ada sale dan dapat beli dengan harga RM50.  Jimat 20 ringgit tuuuuuuuuuuuu................


FACE SCRUB A.K.A PENYENTAL?

Honestly, aku jarang pakai scrub sebab muka aku agak sensitif tapi kadang kala ketika pusingan hormon tak normal dan jerawat tumbuh merata-rata, aku suka gunakan scrub dari brand St Ives. My favorite is Apricot Scrub For Blemish and Blackhead Control. Aku cuma guna sebulan sekali atau 2 kali itupun kalau rajin...


MASK A.K.A TOPENG

Yang ni pun jarang-jarang pakai. Just rajin pakai masa nak kahwin aritu... thehee.... My favorite brand is from Laneige called Water Sleeping Pack. This product is so so so famous that everybody keep raved about it and aku pun sekali terjebak dengan ini mask. This is actually a mask yang boleh pakai semasa tidur sampai esok pagi baru cuci and texture dia tak macam regular mask, i mean texture dia macam moisturizer biasa je, very light! You guys boleh baca review kat sini. In term of price, memang agak mahal. Tapi sangat berbaloi sebab kuantiti yang sangat banyak dan boleh tahan lama sebab bukannya kita pakai mask hari-hari kan? I bought my first tube at free duty store at LCCT. It is RM124 for two tub which mean RM62 for one tub which normally cost you around RM90 per tub. Murah kan? So kalau ada kawan-kawan nak naik kapal terbang Air Asia, minta diorang belikan kat balai berlepas LCCT. 



PENJAGAAN KHAS

Penjagaan khas di sini bermaksud menggunakan produk khas untuk tujuan khas. In my case, I do have special eye cream tapi special tu bukanlah maksudnya brand yang  mahal sampai kopak wallet. I mean I have specific cream for my eyes or special treatment for my acne. Sort of... Untuk krim mata, aku ada banyak jenis sebenarnya tapi tak sure mana satu yang berkesan. Currently, I'm using Safi Rania Gold. Tapi ada juga brand lain such as Estee Lauder, Garnier and Laneige. Honestly aku tak tau macam mana nak uji keberkesanan produk-produk ni. So far semua brand yang aku guna ni takde la mendatangkan keburukan, cuma tak berapa jelas keberkesanannya. 

So guys, if you have any question berkenaan product yang digunakan, or nak share pendapat sila la komen di bawah post ini. Again, kulit aku takde la cantik sangat tapi aku pernah lalui saat dan ketika di mana kulit aku sangat horrible sampaikan rasa rendah diri dan malu nak berjumpa dengan orang. Sebab tu aku rasa nak share experience dengan korang so kita boleh sama-sama kongsi pendapat.

GOOD LUCK!

1 Komen sikit-sikit sudah:

kaSih.CinTa.GadiS said...

nape kena capai 15post sebulan??hahaha..semangatt!!

Post a Comment