Thursday, March 15, 2012

Iberet Folic - Supplement For Anemia


Oh, harini saya *tetibe* tersangatlah gembira. Pagi tadi pergi checkup dan mendapati HB level is back to nornal! Woott wotttt... Alhamdulillah... Korang tau kan for the past two month i'm suffering from anemia *suffer ke?* Dah dua bulan lebih aku struggle nak kembalikan HB level ke normal tapi tak berjaya. Setiap kali checkup je mesti menurun. Ini adalah rentetan bacaan HB aku :-


9/1/2012 - 10.8
16/1/2012 - 10.4
31/1/2012 - 9.9
15/2/2012 - 9.2
28/2/2012 - 9.2
15/3/2012 - 11.4 *akhirnya!!!!!*


See, nampak tak reading tu makin lama makin menurun sampai la harini checkup baru la reading tu back to normal. Naik mendadak ok! Sampaikan nurse pun pelik macam mana boleh naik sampai macam tu sekali? Awak makan ape? Haaaa.... ni yang nak habaq ni.


Masa mula-mula disahkan ada anemia *which is perkara biasa yang dialami oleh ibu mengandung especially bila baby makin membesar* aku memang tak keruan jugak la. Lagi-lagi bila reading cecah 9.9. FYI, normal reading adalah 11 so jila HB level adalah kurang dari 11 so beware. Kalau korang nak tau apa kesan anemia kepada baby boleh baca kat sini. Kepada korang yang mengikuti blog aku korang mesti tau betapa aku meroyan setiap kali checkup HB aku menurun.


So, nak dijadikan cerita, dua minggu lepas bila checkup aku aku tengok HB aku tak berganjak-ganjak aku dah mula susah hati. Lepas tu entah macam mana kepala otak aku ni cuba berfikir out of the box. Jangan kata aku tak makan supplement, makanan  yang rich in iron bla3... I've done it before and it didn't works - AT ALL!! Selama ni aku cuma makan iron tablet aka ferrus yang Klinik Kesihatan provide. Dari sebijik sehari, sampai la dua biji sehari, sampai la ke empat biji sehari. Makan hati ayam almost every single day dan sampaikan nurse set kan appointment jumpa dietion / pakar nutrisi nak betulkan balik cara pemakanan aku. Tapi non of them works. In fact aku berpantang minum kopi, teh dan milo sampai tahap kempunan sangat-sangat. Sian anak aku mesti lahir sok ngences...


Ok, kita sambuung cerita thinking out of t he box tadi tuh. Satu hari aku terfikir nak beli supplement sendiri kat farmasi. Kebetulan haritu pergi Wangsa Walk, kan ada farmasi Vitacare kat situ so aku pun bertanya-tanya la supplement apa yang sesuai untuk anemia bagi pregnant woman kan. Orang tu pun suggest ubat ni.... Katanya ubat ni sangat-sangat bagus sebab dia sendiri pun dulu masa pregnant kena anemia dan dia makan ubat ni dan ianya sangat-sangat berkesan. In fact, most private hospital pun guna ubat ni untuk mengubati anemia. 


Iberet Folic harga RM32.70 untuk 30 tablets

Apa kandungan yang ada dalam ubat ni? Meh sini kita list down sikit. Ianya mengandungi Iron, vitamin C, B complex dan folic acid. Kiranya kombinasi vitamin-vitamin tu tersangat-sangatlah lengkap. Kiranya  they complete each other la. Contohnya Iron tu diperlukan untuk menambah hemoglobin dalam darah. Tapi iron memerlukan vitamin c yang bertindak seperti magnet untuk menyerap iron tu. B compleks pun sama, ianya membantu menambah darah dan folic acid pula bertindak sebagai penguat rahim sebabnya bila seseorang itu mengalami anemia, ada risiko untuk baby keguguran. Faham?


After consuming ubat ni lebih kurang 2 minggu *sebenarnya tak sampai dua minggu pun* now dah nampak hasil. In fact masa aku makan ubat ni aku tak makan pun hati ayam, ada la makan daging, tapi danging mekdi, kurang makan sayur/ buah dan aku belasah je minum kopi/teh/milo macam biasa. Tapi aku tak galakkan korang ikut style aku, kalau boleh makan seperti biasa jangan main belasah macam aku. Cuma satu je kaedah yang aku amalkan which is - MAKAN UBAT NI MASA WAKTU SUBUH SEMASA PERUT TENGAH KOSONG. Rasionalnya ialah, zat besi/iron mudah diserap dengan keadaan perut yang berasid. Petua ni nurse yang bagi sebab sebelum ni makan iron tablet memang kena telan pagi-pagi so aku teruskan petua ni dan ianya berkesan. Alhamdulillah... Ha, satu lagi petua nak bagi. Kalau teringin minum kopi/teh/milo sekalipun, make sure jarakkan pengambilan ubat tu dengan masa nak minum kopi at least 2 jam. Sebab tu senang kalau telan ubat tu subuh-subuh, so by 8.00 - 9.00 pagi korang dah boleh minum kopi/teh/milo. Faham?


Harap tips aku bagi ni membantu korang yang ada anemia macam aku ni. Honestly aku sangat-sangat terkejut dengan perubahan ni dan aku bersyukur sangat-sangat. Bayangkan lah dari 9.2 naik ke 11.4 dalam masa kurang 2 minggu! So good luck guys!

21 Komen sikit-sikit sudah:

sleepy.yana said...

Salam.masa mkn iberet ni, awak mkn jgk ke ubat yg klinik kesihatan bg mcm obimin,ferum,vit b & c?

suzana tan said...

Pernah tak bila mkn ubat ...iberet folid-500

Najis berwarna hitam...

cikgu nida said...

Sy mgalami mslh mcm awak..amik ubt ni tp najis jd wrna hitam.takut...tp nrmal ke?

aleensofia said...

Nape bile sy mkn iberet ni..pening2 ea..lps bfast terus muntah...

kamariza kamaruddin said...

Assalamualaikum.. mengandung baru 2 weeks.. boleh ke amek iberet folic ni di awal2 usia kandungan ni.. risau tp ade senior kate bagus.. sy pun najis warna hitam lepas consume iberet folic ni.. buang air besar pun cirit.. xpe ke? Anyone? Sy baru first time preggy.. terima kasih..

Mas Sarah5366 said...

nk belilah...hb turun pula

Ain Jazmil said...

if mkn iberet / iron tablet memang najis akan hitam. dont worry.
itu tandanya mkn ubat n vit tu serap dalam badan.. :)

Kalsom Ali said...

Assalamualaikum ...anda ada masalah anemia..
mai whatsapp saya 0176607841. Saya ada cara penyelesaiannya selamat dan insyaallah berkesan.

mamabosanz said...

Sy mmg mkn iberet n time peknen...mmg naik hb....

AZIMAH ICE said...

Najis hitam bagus..maknanya badan kita serap zat besi tu..nurse gtau saya mcm tu...eberet ni bagus utk naikan hb..tp ad gak kesan sampingan mcm muntah n penin...ad certain org xsesuai..mcm saya lah..xnaik pn hb..besalin hb still 9.5...lps besalin naik blk 11.4...normal kan..ad member sebelah katil lg rendah 7 lebih je...xtumpah drh ggur bagai pun..so try ur best..jgn risau2 or stress2 yea ibu mngndung..n xyah baca tenet sgt..kdg2 xmmbntu pn.,wat takut lg ad la....

Sisipan Tinta said...

Hb saya 10.9 sekarang ni masalah berat badan, naik 52kilo. haritu 50kilo.. seminggu 2kali kena check up. akak2 semua mcm mne ni ek?? sy xtau nk cntrol ape dahh

Sisipan Tinta said...

Hb saya 10.9 sekarang ni masalah berat badan, naik 52kilo. haritu 50kilo.. seminggu 2kali kena check up. akak2 semua mcm mne ni ek?? sy xtau nk cntrol ape dahh

ayas said...

mase hb sya trun sya da mnum gk iberet folic ni alhamdulillah norml balik.njis mmg hitam awl2 tkjut gk hihi,,sampai skrg lps bsalin sya still mnum.ibu sya pon lma mnum untuk tmbh drah, ksihtn n biar x nyanyuk ktenye.

Aya Chalo said...

Saya makan iberet dari minggu ke 17 sampai ke 34 tapi tak normal2. Berklinik 2 minggu sekali. Penat tau. Last2 saya makan multivitamin semulajadi barulah naik. :D Tahun lepas pregnant balik, alhamdulillah dari awal makan multivitamin tu kali ni langsung tiada anemia.

intan syazwani ruzi said...

Nurse kata kalu kita mkn ubt tu mmg njis warna gelap..normal.. tindak balas ubat tu

misswana irawan said...

Minum horlicks pun boleh tingkatkan hb.

Anis Syafika Sazali said...

Saya alami masalah sama mcm awak.. hb saya 10.6..sya dh ambik iberet dh sbulan dh cuma nurse d kk ckp cra pgmbilan iberet saya slh.. kna ambik dlm prut kosong bsma air masak bukan gn milo.

zarina Zarina said...

bln 1 bila check up hb turun sampai 10.8 pastu nurse suruh mkn iron tablet sampai 4 biji sehari tp x berkesan jugak. masuk bln 2 ni check up hb turun lagi 10.6, pastu doktor bagi iberet.mkn sebiji sehari tp x berkesan jugak. check up pada 15/2 lepas hb turun lagi 10.5, walaupun makan iberet dan makan sewaktu perut kosong. sekarang ni kena suruh makan 2 biji iberet sehari. mmg sedih sangat..

Amy shahri said...

Actually makan iberet plus ni selepas makan atau sebelum makan..sy confius kat situ..hb sy turun mendadak 9.0..pening kepala bila nurse kk marah knp hb xnaik2 jgk..sy harap mommy semua dapat bantu sy

Unknown said...

Keadaan sy same macm akk.. first hb sy 8.4 pastu makan pil dari klinik naik 9.3 ..check up lag td turun jd 9.0 ..sdehh je td kena ambk darah.. smpai bengkak2 tngan.. nnty 2 ogos kena ambk darah ag bnyk2..daa laa jenis penakot ambk darah. Jmpa doktor td dye suruh beli iberet folic,hrp2 sy mkn iberet nie bavk to normal laa darah sy. Korang doakan ye..

syifa honey said...

iberet folic ni mmg buat najis hitam, kalau ada yg xserasi boleh tukar ke sangobion. sangobion juga pil utk anemia. google ye hehe.

Post a Comment