Semalam baca belog mak Hanis Zalikha, ala...auntie Nani Rostam tu. Dia ada post resepi pavlova tu. Actually setiap kali tengok kek tuh teringin nak buat tapi tak tercari-cari lagi resepi. Basicly aku tahu apa bahan utama kek tu. Putih telur, gula, tepung jagung, cream of tar tar, fresh cream dengan buah-buah tu je.
Tapi apa yang aku terkejut ialah, Auntie Nani Rostam no boleh jual sampai RM120 ringgit sebijik!!! Mak aihh.... mahalnyeeeeee..... !! Putih telur pun pakai empat biji je, kalau sebiji 50 sen pun empat biji baru 2 ringgit. Gula kaster tu tu pun baru je bape ringgit sekilo, pakai pun sikit je, tak luak pun setengah kilo. Fresh cream tu kalau beli satu litter pun tak sampai sepupuh ringgit. Buah-buahan mungkin la mahal sikit. Contoh sekotak strawberry harga RM20 (contoh ye) tapi takkan la nak pakai sekotak kot kannnnnn..... Modal dalam 30 ringgit je, tapi jual sampai 120 hengget! Mahaiiiiiii! Tak patut, tak patut.... Jangan la disebabkan rupa kek tu yang marvelous delicious nama omputih ko nak letak harga melapau-lampau.
Minggu ni nak balik kampung, nak buat kek dengan adik aku. Minggu lepas adik aku buat kek caramel siap upload dalam facebook sampai meleleh air liur aku. *gulp* Hari tu buat apam polka dot dengan macaroon. Sedap woooo.... Balik ni confirm aku suruh adik aku buat pavlova pula. I sanggup beli buah stoberi mahal kat jusco. Huhuhu....
Comel kan? Sayang nak makan |
Ini la kek caramel tu. Macam mana caramel tu boleh duk atas kek tu aku tak sure.. |
Nanti aku nak buat pavlova version aku pulak... Nantikan... |
0 Komen sikit-sikit sudah:
Post a Comment