Wednesday, January 12, 2011

Red Velvet Cake With Cream Cheese Topping

Wau...tajuk macam marveles kn? Ye...memang pon... I was looking for this recipe and terjumpa recipe ni from mak Hanis Zalikah aka Rihanna.

After looking the ingredient list, takde special pun tentang kek ni especiall the batter mix. Cume kek ni menggunakan sedikit cocoa powder dan cuka. Saye pernah terbaca yang resipi ni asalnya jadi merah sbb tindak balas cuka dan serbuk cocoa yang digunakan. Tapi zaman sekarang dh canggih kan... Tonggeng je sebotol food coloring merah jadi la kaler merah darah tu. But what's more special about this cake is the cream cheese topping / icing. Icing yang digunakan bukan sekadar regular icing spt buttercream ataupun fresh cream yang slalu kite beli kt kedai tu. Tapi ianya menggunakan cream cheese dan cream cheese yang digunakan ialah Mascarpone Cheese yang susah nak carik dan mahal pulak tuh.. Ish ish ish... Patut la sedap... Pastu cuba parutkan sket white chocolate atas cream cheese tu, bertambah-tambah maveles... *tetibe air liur meleleh tanpa disedari..*

FYI, me and my sisters sangat-sangat minat memasak especially cakes. Kami dah diajar buat kek, kuih, lauk pauk since kecik sbb mase kecik mak ktorg sgt2 garang. Besides, mase tu my mum is working dan tahap independent sangat tinggi. Plus kitorang diajar buat kuih untuk dijual mase bulan puase. Memang kerahan tenaga la, tapi puas ati bila dapat duit dan duit tu la saye gunakan untuk beli henfon, beli laptop... Bagus kan saye? *untung sape kawen ngn i...i serba buleh tau?..hik3, mentel*


Ok, back to our main topic, this is recipe yang telah di copy dari blog Auntie Nani/ Mak Hanis Zalikah/ Rihanna. Original post is taken from here. Kepada sesiapa yang tak tau ape itu Red Velvet Cake, ni gambar yang bakal merembeskan kelenjar air liur anda sebentar lagi. Saksikan....


Maveles kan?

Amacam? tergugat tak?

ada beran?

Berikut ialah bahan-bahan dan cara membuatnye ye puan-puan..


TOPPING

LANGKAH PERTAMA



-250gm cream cheese
-250gm mascarpone

Pukul kedua-duanya sampai kembang. Lepas tu masukkan


- 1 cawan gula icing (brand king) yang telah diayak.....
dan 1 sudu teh esen vanila.

Pukul lagi sampai sebati. Lepas tu masukkan

-300 ml non dairy whipping cream sedikit demi sedikit sama sebati.


Ok dah siap pun topping. Simpan ddalam peti sejuk dan boleh teruskan membuat kek dia pulak..........


LANGKAH KEDUA

240ml susu cair
dicampur dengan 2 sudu teh cuka
(perap selama 10 minit dan campurkan 2 teh pewarna merah)
ketepikan dulu.....


Ayak bahan-bahan ini :-

250 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder

Dah ayak ketepikan dulu juga.....



LANGKAH KETIGA

Bancuhkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat.
Ketepikan dulu.



LANGKAH TERAKHIR


Pukul sampai kembang:-

150gm butter (saya gunakan butter lurpak)
100gm gula castor
200gm gula perang (brown sugar)
1 sudu teh esen vanila.

Lepas tu masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang.
Masukkan pula tepung yang dah ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair dan pewarna. Last sekali masukkan bancuhan cuka dan soda bikarbonat.

Bakar dalam oven yang dah dipanaskan selama 10 minit. Dengan suhu 160 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit.

Angkat, sejukkan dan hias.

NOTAKAKI : Owh, hampir saya terlupa. Adik saya ada menerima tempahan cupcake yang comel-comel pada harga yang sgt-sgt berpatutan. Since kt ofis tak boleh bukak fesbuk, nanti malam saya update balik.  Ok, this is her facebook link, she's a beginner tp u guys boleh request nk color ape, corak cmne, theme ape...But now she's at Malacca but if u guys really2 interested, do let me know.

0 Komen sikit-sikit sudah:

Post a Comment